Kies uw land of regio.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Zullen Gelsinger en Intel het oude goed morgen ontwerpen en vervaardigen?

Zelfs nadat hij in 2009 bij Intel was vertrokken, bleef Pat Gelsinger praten over het bedrijf waar hij al sinds zijn tienerjaren voor werkte.

Wanneer hem naar Intel wordt gevraagd, zal hij het publiek vertellen hoe zijn mentor en voormalig Intel-CEO Andy Grove hem heeft gevormd. Nu heeft Gelsinger, die is teruggekeerd naar Intel, de mogelijkheid om een ​​leiderschapsstijl te herstellen die er ooit toe leidde dat Intel de opperheer werd van de chipfabricage. Tegelijkertijd bracht hij ook lessen uit andere plaatsen naar Intel, waardoor hij het bedrijf ten minste 10 jaar hielp bij het herstel van de grootste crisis.

Bloomberg wees erop dat de 59-jarige Gelsinger weer lid werd omdat Intel te maken heeft met betere concurrenten en bedrijven die ooit haar eigen klanten waren maar ook het veld betraden. De belangrijkste uitdaging waarmee hij werd geconfronteerd, was het oplossen van de productieproblemen van Intel, die de voormalige CEO's Bob Swan en Brian Krzanich niet konden bereiken.

In tegenstelling tot Swan heeft Gelsinger technische knowhow en uitgebreide interne bestuurservaring, die hij nodig heeft om de situatie bij Intel te keren. Als voormalig chipontwerper begrijpt Gelsinger de complexe engineering van Intel-producten. Als voormalig CEO van VMware omarmde hij de cloud computing-boom, die de belangrijkste markt van Intel hervormt.

Raymond James & Associates-analist Chris Caso zei dat Gelsinger de lieveling is van investeerders, en in ons gesprek is hij ook Intels meest gewenste volgende CEO. Hij is ook een buitenstaander - van een veel kleinere en flexibelere organisatie die met succes een nieuw ecosysteem en een reeks industriestandaarden heeft gecreëerd in de afgelopen decennia, veel basisinnovaties heeft en ook een veteraan van Intel is.

Rond 2006 was Gelsinger een toonaangevende technicus, die Intel's nieuwe strategie sneller dan ooit op de markt bracht, dat wil zeggen, elk jaar chipontwerpen of bijgewerkte productietechnologieën op de markt brengen. Deze vraag is aanstaande, omdat AMD een inhaalslag maakt en een kwart van de lucratieve serverchipmarkt bezet, vergeleken met bijna nul een paar jaar geleden.

In die tijd noemde Gelsinger dit nieuwe en meedogenloze technologische update-ritme "Tick Tock". Deze strategie werkte. Een paar jaar later keerde het aandeel van AMD op de serverchipmarkt terug naar minder dan 1%.

In 1979, toen hij nog maar 18 jaar oud was, kwam hij bij Intel, net na zijn afstuderen aan de technische universiteit. Terwijl hij parttime studeerde aan de Stanford University, bleef hij een deel van Intel's belangrijkste chip 8086 ontwerpen. Het was tijdens zijn ambtsperiode als Intel's eerste chief technology officer dat hij beroemd werd als een geniale evangelist van bedrijfsinnovatie en visie op de richting van de ontwikkeling van computertechnologie.

Mensen die de stijl van Andy Grove kennen, zeggen dat, net als Grove, wanneer Gelsinger voelt dat zijn ondergeschikten vragen proberen te vermijden of vragen niet eerlijk beantwoorden, hij hen ook met een ontmoedigende stem berispt. Hij zal ook de tijd nemen om te communiceren met medewerkers op alle niveaus die voor advies bij hem komen.

Gelsinger maakte hetzelfde eerlijke oordeel over zijn carrière. Nadat hij bij Intel was vertrokken, wees hij er vaak op dat de technische beslissingen die hij tijdens zijn ambtstermijn had genomen verkeerd waren, en vertelde hij anderen dat hij zou worden ontslagen als hij duidelijk niet geschikt was voor de hoogste functie.

Na Intel in 2009 te hebben verlaten, trad Gelsinger toe tot EMC, een leverancier van gegevensopslag, als een van de kandidaten om CEO Joe Tucci op te volgen, die van plan was met pensioen te gaan. In plaats daarvan koos Tucci ervoor om te blijven en werd Gelsinger uiteindelijk CEO van VMware, toen EMC een meerderheidsbelang in VMware had. Toen Dell EMC overnam, verwierf het ook het eigendom van VMware.

Bij VMware staat Gelsinger voor een dubbele uitdaging. De markt voor de producten van VMware is volwassen geworden. Tegelijkertijd verandert door een reeks reorganisaties ook de relatie tussen het bedrijf en Dell.

Om de prestaties van het bedrijf te verbeteren, stelde Gelsinger verschillende strategieën voor en finaliseerde hij uiteindelijk een plan om zijn bedrijf nauw te integreren met de clouddiensten van Amazon. Amazon werkt samen met VMware om klanten te winnen die applicaties in de cloud willen draaien, terwijl ze hun bedrijfsdatacenters laten draaien met VMware-software.

Tijdens de eerste fase van Gelsinger's ambtsperiode daalde de aandelenkoers van VMware sterk, maar sinds begin 2016, met het herstel van de omzetgroei, is de aandelenkoers van VMware begonnen te stijgen.

Bloomberg wees erop dat het herwinnen van het vertrouwen van toonaangevende cloudserviceproviders zoals Amazon en Google een belangrijke taak zal zijn voor de CEO van Intel. Deze bedrijven behoren tot de grootste afnemers van Intel-serverchips, maar ze ontwerpen steeds vaker hun eigen chips en produceren deze elders. Intel's knellende updates en iteraties in tandpastastijl droegen ook bij aan dergelijke veranderingen.

De grootste uitdaging van Gelsinger zal echter zijn om de toekomst van Intel-productie te bepalen. Toen hij wegging, beschikte de fabriek van Intel over de meest geavanceerde productiecapaciteit in de industrie door het interne ontwerp nauw te integreren met het nieuwe productieproces. Nu is het bedrijf achter TSMC gevallen. TSMC ontwerpt niet zijn eigen chips, maar produceert chips voor de meeste concurrenten van Intel.

De vertrekkende CEO Swan overweegt meer productie-outsourcing als back-upplan, terwijl Intel probeert zijn leiderschap terug te winnen door middel van zijn eigen productie. De andere leiders van Intel zijn van mening dat de technologie van het chipontwerp permanente veranderingen heeft ondergaan, en een hybride benadering van intern en extern werk is de juiste weg voorwaarts.

Gelsinger moet deze verwarrende informatie verduidelijken, die klanten en investeerders in verwarring en twijfel heeft gebracht over de ontwikkelingsrichting van Intel. Vorig jaar daalde de aandelenkoers van Intel, ondanks de sterke stijging van de meeste chipaandelen, met 17%.