Kies uw land of regio.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Huawei en TSMC hebben een sterke alliantie. Koreaanse media: de dominantie van Samsung van systeem halfgeleiders in 2030 is een beetje moeilijk

Volgens businesskorea hebben sommige experts gezegd dat Samsung Electronics met de steeds nauwere samenwerking tussen Huawei en TSMC in 2030 meer problemen zal ondervinden in de halfgeleiderindustrie.

Op 2 november meldden de Taiwan Electronics Times en andere media dat Hisilicon, dat eigendom is van Huawei, het grootste deel van de bestellingen voor TSMC-halfgeleiders heeft. Op dit moment hebben alleen Samsung en TSMC in de gieterijbedrijven van de wereld geavanceerde procestechnologieën van minder dan 7 nm, terwijl Huawei Hisilicon alleen TSMC bestelt. TSMC's sub-7nm proceslijn is gevuld met orders. Sommige analisten zeiden dat TSMC de bestellingen van Hays van tevoren had toegewezen.

Dankzij de steun van Huawei hanteert TSMC ook een radicalere strategie. TSMC is van plan zijn investering dit jaar te verhogen tot US $ 15 miljard, een stijging van 50% vanaf het begin van het jaar, en actief EUV-lithografiemachines aan te schaffen. Het is vermeldenswaard dat Chinese bedrijven in het derde kwartaal 20% hebben bijgedragen, een stijging van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afhankelijkheid van TSMC van Huawei neemt toe.

In april van dit jaar, tijdens de "System Semiconductor Vision Swearing" van Samsung in de Hwaseong-fabriek in Zuid-Korea, was Samsung Vice-voorzitter Li Zaijun ervan overtuigd de eerste plek op het gebied van systeemhalfgeleiders te winnen in 2030. Sindsdien heeft Samsung was zeer actief, zoals het investeringsplan voor de neurale netwerkprocessor NPU, en kondigde de routekaart aan voor gieterijtechnologie op basis van EUV-lithografie.

Samsung produceerde voor het eerst de 7-nano-chip op basis van EUV-technologie in april van dit jaar, maar zijn aandeel in de wereldwijde gieterijmarkt daalde van 19,1% in het eerste kwartaal tot 18% in het tweede kwartaal. Huawei breidt zijn positie in de mobiele AP-markt snel uit. In september lanceerde het zijn Kirin 990-chip, een AP uitgerust met een 5G-communicatiechip en een zelf ontwikkelde NPU. Huawei zei dat de chip de eerste is die TSMC 7nm EUV passeert. Verwerkte massaproductie van 5G mobiele AP's.

Zeventig procent van de smartphones van Huawei is uitgerust met door HiSilicon ontworpen AP's, dus het aandeel van Huawei in de wereldwijde AP-markt kan dit jaar groeien. Volgens marktonderzoeksbureau SA staat Huawei vorig jaar op de vijfde plaats in de mobiele AP-markt met een marktaandeel van 10%. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aandeel van Huawei in de wereldwijde smartphonemarkt 17%, alleen na Samsung. Van januari tot september van dit jaar steeg de totale smartphoneverkoop met 26% op jaarbasis tot 185 miljoen eenheden.

TSMC bereidt een agressievere groei-routekaart voor en gelooft dat het een sterke alliantie is met Huawei. Bovendien wil TSMC de kloof met Samsung vergroten. Dit jaar zal het volledig de EUV-apparatuur aanschaffen die exclusief door ASML in Nederland wordt geproduceerd en is het van plan tegen het einde van dit jaar een 3nm-fabriek te bouwen in het technologiepark in Zuid-Taiwan. Naast Huawei oogstte TSMC ook klanten zoals Apple, AMD en Qualcomm. In het derde kwartaal van dit jaar behaalde TSMC een bedrijfswinst van US $ 3,459 miljard, een stijging op jaarbasis van meer dan 13%. Volgens gegevens van marktonderzoeksbureau TrendForce bedroeg het wereldwijde OEM-marktaandeel van TSMC in het derde kwartaal van dit jaar 50,5%, een stijging van 1,3 procentpunten ten opzichte van het voorgaande kwartaal, en het marktaandeel van Samsung was slechts 18,5%, verre van het.