Kies uw land of regio.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Top 10 halfgeleiderbedrijven Leaderboard in 2019, opslagleveranciers falen

Volgens statistieken van analistenbureau Omdia hadden de wereldwijde inkomsten uit halfgeleiders de afgelopen twee decennia de afgelopen twee decennia de grootste kans op achteruitgang. Acht van de top tien chipverkopers lieten omzetdalingen zien en elke regio en omzet in elke applicatiemarkt is gedaald. Maar in 2019 heeft Intel zich ontwikkeld tegen de trend in en ze hebben groei gerealiseerd en de toppositie in de markt herwonnen omdat de diversificatiestrategie op lange termijn van het bedrijf dividenden heeft opgeleverd tijdens de uitdagende periode van de halfgeleideractiviteiten.


Volgens statistieken daalde de wereldwijde omzet van halfgeleiders in 2019 met 11,7%, vergeleken met de omzet van 56,6 miljard dollar in 2018. Dit is de slechtste jaarlijkse prestatie van de chipindustrie sinds Omdia in 2001 begon met het verzamelen van gegevens, en de belangrijkste daling sinds 2009. Volgens het rapport van Omdia destijds daalden de inkomsten voor het jaar met 10,9%.

Factoren die de halfgeleidermarkt in 2019 beïnvloeden, zijn onder meer:

Ondanks stabiele prijzen in het vierde kwartaal, daalden de inkomsten uit geheugenchips met 31,6%, DRAM met 37,2% en NAND-flashgeheugen met 24,5%. Volgens de statistieken lijden onder deze fabrikanten de eerste halfgeleiderleveranciers die sterk op de geheugenmarkt vertrouwen, als eersten. De omzet van Lux en Micron Technology daalden beide met ongeveer 30%.

De markt voor draadloze communicatie daalde het hele jaar met 13,3%, de grootste daling in meer dan een decennium. Mobiele verkoop daalde dit jaar omdat consumenten wachtten op echte 5G-apparatuur om aankopen te vertragen. Uit bovenstaande tabel kunnen we ook zien dat de prestaties van bedrijven als Broadcom en Qualcomm niet goed zijn.

Wat betreft de omzet van de maker van kunstmatige intelligentiechips voor het jaar met 7%, deze kende opnieuw de grootste daling in meer dan een decennium. In de afgelopen jaren werd Nvidia, dat erg populair was, beïnvloed door verschillende factoren en zijn prestaties daalden met 7% in Europa.

Daarentegen behaalde Intel met succes een groei van 1,3%, waardoor het bedrijf één plaats op de ranglijst bereikte en Samsung in 2019 overtrof als 's werelds grootste halfgeleiderleverancier. Voor Intel betekent deze groei het rendement van een transformatie van haar vijfjarenstrategie.

Rondllwanger, senior analist bij Omdia Semiconductor Manufacturing: "De prestaties van Intel in 2019 zijn de overwinning van het gediversifieerde bedrijfsmodel van het bedrijf." "Vijf jaar geleden begon Intel zijn bedrijfsstrategie te heroriënteren op verschillende belangrijke producten en eindmarkten. Deze strategie heeft zijn vruchten afgeworpen in 2019, waardoor Intel niet meer hoefde te vertrouwen op een enkele product- of applicatiemarkt en het bedrijf de impact van de grootschalige marktdaling in 2019. "

Het is vermeldenswaard dat Intel's kernactiviteit met microprocessoren in 2019 geen groei kende, wat het succes van het bedrijf op andere gebieden aangeeft. Zo steeg de verkoop van logicachips met 7,1%.

Lees meer over de bedrijfsstructuur van Intel

Intel heeft momenteel vijf teams op vijf gebieden, waaronder datacenters, het Internet of Things (IoT), inclusief autonoom rijden, 3DNAND-flashgeheugen voor solid-state drives, programmeerbare halfgeleiders en pc's. Viervijfde van deze groepen behaalde groei en recordomzet in 2019, een belangrijke prestatie in een daling met dubbele cijfers in een markt.

Intel's Mobileye-divisie, die zich richt op autonoom rijden, realiseerde de meest indrukwekkende groei met een jaarlijkse omzetgroei van 25,9%.

De grotere Data Center Group (DCG) en Internet of Things Group (IOTG) zijn echter de echte aanjagers van de jaarlijkse omzetgroei van het bedrijf. DCG is goed voor 33% van de bedrijfsomzet en behaalde een omzetgroei van 2,1% in 2019. IOTG is verantwoordelijk voor 5% van de omzet van Intel en is dit jaar met 10,6% gestegen.

Intel wint gouden medaille in onrustige datacenterruimte

Gezien het feit dat de wereldwijde marktomzet van datacentertoepassingen voor halfgeleiders dit jaar met 16,2% is gedaald, de grootste daling in meer dan een decennium, wat de prestaties van DCG nog beter maakt. Over het algemeen is de vraag in de datacentersector vertraagd omdat klanten in de eerste twee kwartalen van het jaar voorraad hebben verbruikt in plaats van nieuwe chips te kopen.

Ondanks de zware industriële situatie kan Intel de markt betreden met datacenter-georiënteerde producten waarvoor hogere gemiddelde verkoopprijzen (ASP) nodig zijn. Door de toename van ASP kon Intel de impact van de omzetdaling overwinnen, waardoor het bedrijf op dit gebied een aanzienlijke groei kon realiseren.

"Intel, beschouwd als een pc-centrische leverancier van microprocessors, is nu een gediversifieerde leverancier van oplossingen, variërend van logische chips tot software tot analyse", zei Ellwanger. "Omdia is van mening dat Intel's diversificatiestrategie in goede en slechte tijden goede diensten aan het bedrijf zal blijven leveren. Hoewel de commodity-industrie, zoals het geheugen, altijd zal fluctueren tijdens de boom-and-bust-cyclus, heeft Intel het marktsegment voor halfgeleiders en het waarde- toegevoegde producten die continue groei kunnen bereiken, hebben een basis gelegd. "

Sensor redding van Sony

Een andere uitstekende prestatie van 2019 is de 13e gerangschikte Sony Semiconductor Solutions Company, met een verbluffend groeipercentage van 30,9% dat jaar. Door de forse omzetstijging is het bedrijf op vier plaatsen gestegen van de 17e plaats in 2018.

"De prestaties van Sony bouwen voort op haar leiderschap op het gebied van CMOS-beeldsensorchips, die worden gebruikt als camera's in verschillende apparaten, waaronder smartphones", zei Ellwanger. "Naarmate smartphones steeds meer configuraties met meerdere camera's gebruiken, stijgt de vraag naar Sony-sensoren van consumentenkwaliteit enorm."

Volgens Omdia werd de smartphone met drie camera's in het vierde kwartaal het populairste model op de markt en overtrof daarmee voor het eerst het apparaat met dubbele camera. In de laatste drie maanden van 2019 waren modellen met drie camera's goed voor 31% van de wereldwijde smartphoneverzendingen, wat meer is dan het percentage modellen met één camera. Dit zal ertoe bijdragen dat de wereldwijde markt voor CMOS-sensoren in 2019 met 22,9% groeit.