Kies uw land of regio.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Contrapunt: de omzet van dit jaar zal naar verwachting meer dan 20 miljard dollar bedragen! De ontwikkelingssnelheid van TSMC ligt voor op de halfgeleiderindustrie

Apple-chippartner TSMC zal in 2021 met de hele chipgieterij-industrie groeien. Counterpoint Research beweert dat TSMC naar verwachting het industriegemiddelde zal blijven overtreffen, met een groeipercentage van 13% tot 16%. Counterpoint-analisten onderzoeken de halfgeleiderindustrie en schatten dat de hele markt "hoger dan verwachte inkomsten" zal behalen in 2020, en zijn van mening dat deze situatie zal voortduren tot 2021.

In zijn prognose voor volgend jaar is het bedrijf bijzonder optimistisch over de chipstrategie van TSMC en Apple.

Hoewel de omzet van de industrie in 2020 met 23% op jaarbasis zal groeien tot 82 miljard dollar, gelooft Counterpoint dat het zal groeien tot 92 miljard dollar in 2021, een jaarlijks groeipercentage van 12%. Voor TSMC zal de verwachte omzetgroei van 13% tot 16% in 2021, indien gerealiseerd, de hele industrie overtreffen. Dit zal tot op zekere hoogte worden aangedreven door TSMC's versnelling van de productie van EUV-compatibele (extreem ultraviolette lithografie) knooppunten, met 7 nm en 5 nm chips. EUV wordt beschouwd als een "sleutelfactor voor de voortzetting van de wet van Moore", die de transistordichtheid van de chip verhoogt en daardoor de prestaties verbetert.

Op het niveau van 5 nanometer begint TSMC met massaproductie in het eerste kwartaal van 2020, en Samsung volgt minstens zes maanden later. Geschat wordt dat zendingen van 5 nanometer wafers in 2021 goed zullen zijn voor 5% van de wereldwijde 12 inch wafers, wat meer is dan minder dan 1% in 2020. Apple wordt beschouwd als de grootste klant van 5 nm chips in 2021, en alle bestellingen worden doorgegeven via TSMC, die naar verwachting 53% van de verzendingen zal uitmaken. Dit komt door het gebruik van 5 nanometer-technologie door Apple in de A-serie chips die worden gebruikt in de iPhone en Apple Silicon.

Qualcomm is mogelijk de op een na grootste klant van 5nm-wafers, deels omdat Apple en de gespecificeerde Qualcomm X60-modem mogelijk worden opgenomen in de "iPhone 13".

Op de markt van 7 nanometer zal Apple naar verwachting in 2021 slechts 6% van zijn wafers consumeren, deels omdat de markt die wordt gedomineerd door AMD, Nvidia en Qualcomm erg druk is.

"Zolang de zorgen over de verstoring van de toeleveringsketen voortduren, zullen chipfabrikanten vanaf het vierde kwartaal van 2020 hoge voorraadniveaus handhaven." Analisten voegden eraan toe dat dit ook de "seizoensprestaties beter dan normaal" in de eerste helft van 2020 kan maken. Omdat gieterijklanten ervoor zullen kiezen om eerder wafelorders te plaatsen.

De verwachting van de markt van TSMC's omzet in 2021 van meer dan 20 miljard dollar, een recordhoogte, "is naar onze mening redelijk", aldus Counterpoint. "Dit wordt een cross-sellingjaar voor TSMC tussen de twee groeipijlers van smartphones en HPC."

TSMC zal naar verwachting zijn productiecapaciteit van 5 nm en 3 nm uitbreiden in 2021, de laatste wordt verondersteld door Apple te zijn verbruikt. Als indicator voor toekomstige groei wordt verwacht dat de verhouding tussen kapitaaluitgaven en verkopen op 40% van het piekniveau van dit jaar zal blijven.